A kutatók rájöttek, hogy a magas glükó szint a vérben kikapcsolhatja azon agysejteket, melyek normál esetben ébren tartanak minket. Denis Burdakov kutató szerint az eredmények fontosak, mivel az álmossággal üzenhet az emberi szervezet, hogy pihenésre és energiagyűjtésre van szüksége.

Azt már egy ideje tudják, hogy az emberek és az állatok álmosak és kevésbé aktívak lesznek étkezés után, ám az ezen folyamatért felelős agyi jelzéseket eddig nem ismerték igazán.

Burdakov csapata az orexin neuronokként ismert agysejtek csoportját vizsgálta. Ezek a sejtek a hipotalamuszban találhatóak, és az orexin proteineket állítják elő, melyek igen fontosak az emberek normál éberségének fenntartásához. Ezen neuronok kevésbé aktívak éjszaka, ráadásul, ha nem megfelelően működnek, akkor narkolepsziához - kóros alváshoz - vezethetnek.

Korábban a kutatók már kimutatták, hogy az orexin neuronokat a glükóz gátolja, ám azt akkor még nem tudták, hogy ezen neuronok mennyire érzékenyek. Burdakov csapata az orexin neuronokat úgy vizsgálta, hogy a napi étkezéseknek és éhségérzeteknek megfelelő, a glükózszintben bekövetkező változásoknak tették ki azokat, majd lemérték a neuronok működésének mértékét.

Kiderült, hogy a neuronok aktivitása a normál étkezéseknek megfelelő, minimális glükózszint-emeléssel kikapcsolható - mondja Burdakov. A glükózról eddig azt hitték, hogy a neuronok membránjában lévő, káliumion-csatornákra van hatással.

Burdakov úgy véli, hogy ez megmagyarázhatja, miért leszünk álmosak étkezés után, és miért alszunk el nehezebben, ha éhesek vagyunk, mivel a neuronok aktivitása nagyobb, amikor kevesebb glükóz van a vérben. A kutatók szerint az orexin neuronok biztosítják, hogy amikor éhesek vagyunk, ébren maradjunk, így lehetővé válik az optimális táplálékkeresés - mondja Burdakov.

Burdakov szerint, a glükóz miatt, az orexin neuronok érzékenységében bekövetkezett változások elhízáshoz vezethetnek. Az orexinek a tudomány szerint segítenek szabályozni az éhségérzet és az anyagcsere arányát, és amennyiben a neuronokkal gond van, akkor elhízás alakulhat ki. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy kiderítsék, az orexinek pontosan hogyan működnek együtt azon agyi területekkel, melyek szintén szerepet játszanak az étvágy szabályozásában.

 

 

forrás:hirado.hu/New Scientist

 

 

Vissza