Az alvásfüggő légzészavarok, az alvási apnoe

Alvási apnoenak azt nevezzük, amikor alvás közben egy időre, vissza-visszatérően leáll a a légzés. Ennek következtében pedig oxigén hiány lép fel. A páciens pedig erre fel kell, hogy riadjon, akár öntudatlanul is, hogy visszaállíthassa az ébrenléti légzésritmust és oxigén szintet. A jelenségnek ét formája létezik. A Magyarországon sok tízezer embert érintő u. obstruktív alvási apnoe szindróma. Ennek során az izmok ellazulása következtében a felső légút beszűkül vagy összezáródik. Emiatt a légzőizmok mozgása felborul,mert erővel próbál védekezni a szervezet a lezárt légutak ellen. Végül azonban rövid felriadás helyreállítja az ébrenléti izomtónust és a levegő hatalmas hangos horkantás közben jut be a tüdőbe. Ez a ciklus súlyos esetben 300-400x is lejátszódik. A jellegzetes hangos és szaggatott horkoláson kívül nappali álmossághoz, a koncentráció képesség romlásához ugyanakkor pedig számos társbetegséghez illetve azok súlyosbodásához vezet. Ismert tény az obstruktiv alvási apnoe a magasvérnyomás betegség, a stroke kialakulásában rizikófaktornak tekinthető, ugyanakkor számos egyéb betegség esetében pl. ritmuszavar, diabetes mellitus, reflux betegség, COPD, depresszió súlyosbító tényezőként szerepel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a jelenséget körbe járva személyre szólóan kezeljük és gondozzuk. A kezelés megoldottnak mondható. A társbetegségek áttekintése és kezelésének revíziója után Lélegeztetőgép segítségével megakadályozzuk a felső légutak összeesését. A készüléket cPAPnak hívják. Egyénre szabottan történik használatának megtanítása is. Az alvási apnoe másik formája a centralis apnoe. Ez a jelenség hasonlóan az előbbiformához visszatérő légzésleállásokat mutat, azonban szemben az előbbivel ilyenkor nem történnek hiábavaló, szinkronizálatlan légzőmozgások, hanem a légzésleállással egyidőben a légzőizmok működése is lecsökken vagy megáll, ezzel okozva a szervezetben oxigén hiányt. Ez a jelenség általában következményként lép fel szívbetegségekben, központi idegrendszeri kórképekben, krónikus légzési elégtelenségben, izom- és izomsorvadásos betegségekben valamint a mellkasfal deformitásaival járó betegségek részjelenségeként jelentkezik. Ilyenkor is a személyreszóló lélegeztetés oldja meg a problémát. Nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy szerencsés emberekként a XXI. században élünk, amikor már sok betegség megelőzhető, kordában tartható vagy gyógyítható. Az alvás alatti légzészavarok azok a betegségek, melyeknek kezelése mára megoldottnak tekinthető. A kutatások mára már inkább a kezelés egyszerűsítését tűzték ki célul.

Az alvási apnoe tünetei
Vezető tünetek:
- hangos, szaggatott horkolás
- nappali aluszékonyság

Gyakori tünetek
- megfigyelt éjszakai légzésszünet
- nyugatlan alvás
- éjszakai izzadás
- reggeli fejfájás
- éjszakai szapora és rendszertelen szívverés
- reggeli szájszárazság
- reggeli kialvatlanság érzés
- nappali fáradtság
- levertségérzés, koncentrációzavar
- mentális és pszichés teljesítőképesség csökkenése
- depresszív tünetek

Ritka tünetek
- éjszakai fulladásérzés
- angina pectoris
- személyiségzavar
- insomnia
- szexuális potenciazavar
- enuresis
- insomnia

Az obstruktiv alvási apnoe következményei
- magas vérnyomás betegség
- kisvérköri magas vérnyomsá
- éjszakai ritmuszavarok
- jobb szívfél elégtelenség
- fokozott inzulin rezisztencia

Narkolepszia

A nappali álmosságot okozó betegségek egyik legsúlyosabb formája. Lényege, hogy az alvás minden formája a legkülönbözőbb módon tör be a nappali, éber létbe. Ez egy genetikailag pontosan meghatározott megbetegedés. Sajnos ezek a beteg szerteágazó tüneteik miatt nagyon sokáig kallódnak különböző orvosok és rendelések között. A tünetek lassan, csendesebben fejlődnek ki a pubertás kortól, betetőzésüket a 20-as, 30-as évekre érik el.
A tünetek (narkolepesziás tetrád) a következők:

-Súlyos nappali aluszékonyság: az álom hirtelen és váratlan helyzetben tör a betegre, könnyebben elfárad, nehezebben végzi el a feladatait.

-Kataplexia: ez a jelenség gyakran egy-egy érzelmi jelenség hatására pl. nevetés vagy öröm esetleg bánat lép fel. Lényege, hogy a páciens egyik pillanatról a másikra ép tudata mellett az izom tónusát elveszíti és váratlanul összeesik. (ez a narkolepsziás betegek csak 30%-nál jelenik meg)

-Alvás paralízis: ilyenkor a beteg ébren átéli az alvás számos tünetét. Nehezebben vesz levegőt, az izomlazulás okán nehezebben nem tud beszélni vagy mozogni. Gyakran hallucináció is fellép

-Elalváskor vagy ébrenlétben betörő álomjelenségek, amelyek nagyon élénk hangérzettel is társulnak.


Vissza
www.alvasdiagnosztika.huwww.elektro-oxigen.hu